Way2liv
Samen op weg!

Wat is praktijkspeuren?


 Het doel van praktijkspeuren is samen met je hond een vermiste persoon op te sporen.

Aangezien onze neus niet zo goed is als die van onze hond krijgt de hond hierbij de leiding.

Waarom is het dan toch een teamsport? Omdat je als handler je hond bij staat als hij of zij toch een "verkeerde" afslag genomen heeft. Als handler sta je in contact via een portofoon met de sporenloper dus mocht je van het spoor af zijn weet jij dit als handler. Je begeleidt dan jouw hond in het maken van de juiste keuze.

Praktijkspeuren doen we aan een lange lijn omdat als de hond geur heeft hij gelijk erachter aan zal willen, als dit onaangelijnd is ben je en de hond kwijt en de vermiste persoon.

Het speuren is zeer intensief voor de hond. De geurverwerking vindt namelijk in de hersenen plaats, waarbij het dus veel meer is dan alleen snuffelen. Hij/zij moet van alle geuren die in de omgeving zijn die ene geur van de vermiste persoon vinden en volgen. Dus buiten lichamelijk inzet vergt het ook veel van het denkvermogen van de hond! Een zeer gezonde manier van een workout!

Kan iedere hond speuren? Ja!

Iedere hond heeft een neus en iedere hond gebruikt deze neus iedere dag. Denk maar aan een wandeling hoeveel ze snuffelen.

Het eerste wat een hond leert als pup is op zoek gaan naar de tepel van zijn moeder door middel van zijn neus, want de oogjes zijn nog niet open. Dus de neus is het eerste zintuig die ze gebruiken en het laatste zintuig die er mee ophoudt. Honden kunnen blind, doof of gehandicapt zijn maar de neus gebruiken kunnen ze allemaal! Jong, oud, groot, klein!

Voor honden die wat onzekerder zijn en het moeilijk vinden om in groepsverband te sporten of te trainen is dit een goed alternatief. De lessen zijn privé dus je traint alleen met je hond. Doordat de hond steeds weer succes heeft namelijk het slachtoffer vinden zal hij/zij zich zekerder van zichzelf gaan voelen.

Ik kan hele pagina’s vol schrijven maar als je nieuwsgierig bent geworden , neem een proefles en kom meer te weten! Maar vooral het doen is het allerleukst!


Alle lessen zijn privé lessen met uitzondering van de duoles.

(Duoles is altijd op verzoek van de cursist nooit van mij)

Tarieven per 01-01-2024

  • een proefles kost  €20,00
  • 30 minuten speuren individueel kost €26,00
  • 45 minuten speuren individueel kost €36,00
  • 60 minuten speuren individueel kost €46,00
  • 60 minuten speuren met 2 combinaties (duo les) kost €23,00 p.p.
  • een speurkaart voor 11 lessen van 30 minuten kost €260,00
  • een speurkaart voor 11 lessen van 45 minuten kost €360,00
  • een speurkaart voor 11 lessen van 60 minuten kost €460,00


Er kan natuurlijk altijd iets gebeuren waardoor de les niet door kan gaan, deze kun je kosteloos afzeggen, mits 24 uur vantevoren. Meld je je binnen de 24 uur voor de les af moet de les wel betaald worden.